Skip to main content

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης, επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε:

«Το Ναύπλιο και οι περιοχές γύρω από αυτό, ο τόπος μας έχουν μακρά και σπουδαία ιστορία. Μέχρι σήμερα, η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν έχει αξιοποιηθεί, με αποτέλεσμα την έλλειψη σαφούς πολιτιστικής ταυτότητας, την μειωμένη και αποσπασματική προβολή και τελικώς την αδυναμία αξιοποίησης του πολιτιστικού προϊόντος, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Με σχέδιο και οργάνωση, με όραμα και μεθοδικότητα, στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, το Ναύπλιο, θα λάμψει, όπως πραγματικά του αξίζει, κάνοντας περήφανους όλους μας, κατοίκους, δημότες αλλά και επισκέπτες της περιοχής! Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τους άξονες προτεραιότητας μας στον τομέα του Πολιτισμού και οι άξονες αυτοί θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων και των δράσεων μας, όταν αναλάβουμε την Δημαρχία της πόλεως».

Ανάπλαση και αξιοποίηση των υπαίθριων Δημοτικών Θέατρων στο Πάρκο Κολοκοτρώνη και στην Ακροναυπλία.

Στόχος είναι η ανάπλαση και η διαμόρφωση των δύο Θεάτρων μέχρι το έτος 2024, οπότε και θα παραδοθούν στους πολίτες του Δήμου, προκειμένου να φιλοξενήσουν εφεξής σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έκθεση Θεματικού Τουρισμού & Food Festival

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων, θα διοργανώνεται μία φορά το χρόνο στο Ναύπλιο, στην Ασίνη, στο λιμάνι του Τολό, στην πλατεία Δρεπάνου αλλά και στα Ήρια, έκθεση Θεματικού Τουρισμού και Food Festival, που θα συνδεθεί με την ανάπτυξη προορισμών City Break. Ένα ειδικό τμήμα της Έκθεσης θα είναι αφιερωμένο σε ξένες αντιπροσωπίες, οι οποίες θα μπορούν να παρουσιάσουν την εθνική τους γαστρονομία και τα ποτά τους και να θέσουν στη διάθεση των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, δείγματα από τις τοπικές γεύσεις των χωρών αυτών.

Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου, θα οργανώνεται μία φορά το χρόνο, δίνοντας στο φιλόμουσο κοινό της πόλης αλλά και στους επισκέπτες την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Στοχευμένες συνεργασίες με αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ θα ενδυναμώσουν και θα ανανεώσουν τον θεσμό, δίνοντας του αίγλη και προβολή.

Διεθνές Συμπόσιο Αρχιτεκτονικών Σχολών της Μεσογείου

Σε συνεργασία με 8 Τμήματα Αρχιτεκτονικών Σχολών της Μεσογείου θα οργανωθεί διεθνές Συμπόσιο με συμμετοχή 120 μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, με αναφορά στην ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής της Αργολίδας.

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας θα οργανωθεί Διεθνές Συμπόσιο με αναφορά στην ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής της Αργολίδας. Παράλληλος στόχος θα είναι η δημιουργία Υπαίθριας Γλυπτοθήκης, στη ζώνη του Ελικοδρομίου, στα πρότυπα των υπαίθριων γλυπτοθηκών στην Αθήνα, όπως η Γλυπτοθήκη Ψυχικού – Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, οι κήποι του Ζαππείου, το Πάρκο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, ο Αύλειος χώρος, Mihalarias Art κτλ.

Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών της Μεσογείου.

Θα διοργανωθεί στο Ναύπλιο Διεθνούς Χορευτικού Ανταμώματος Παραδοσιακών Χορών της Μεσογείου σε συνεργασία με Διεθνή Φεστιβάλ, που θα παρέχει την ευκαιρία στο κοινό της πόλης αλλά και στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους χορευτές και με τοπικά ελληνικά συγκροτήματα.

Δημιουργία Γραμμικού Πάρκου Πόλης

Θα δημιουργηθεί μία νέα διαδρομή περιπάτου και μετακίνησης με ποδήλατο, στη παλιά σιδηροδρομική γραμμή από τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ στο Ναύπλιο μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τίρυνθας. Η διαδρομή αυτή θα αποτελέσει το γραμμικό πάρκο της πόλης, το οποίο θα περιλαμβάνει και σιδηροδρομικό πολιτιστικό πολυχώρο, όπου θα φιλοξενούνται φεστιβάλ Τεχνών, εκθέσεις έργων τέχνης, με στόχο την προώθηση των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων, στον χώρο του πολιτισμού. Οδηγό για το έργο αποτελεί το παράδειγμα «Αμαξοστοιχία – Θέατρο. ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ», ένας πρότυπος σιδηροδρομικός πολυχώρος πολιτισμού, που λειτουργεί από το 1997.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ναυπλίου

Σκοπός είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ναυπλίου, ενός πολιτιστικού περιβάλλοντος ανοικτού σε όλους τους δημότες. Στο πλαίσιο της προαγωγής της τέχνης και του πολιτισμού, θα διοργανώνονται κάθε χρόνο επιμορφωτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων. Το πλήθος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους του Δ. Ναυπλιέων θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιοτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων και παρέχουμε τις ευκαιρίες για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους. Η ψυχαγωγία και η καλλιτεχνική εκπαίδευση των πολιτών αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον.

Στο ισόγειο του κτηρίου θα στεγάζονται τα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ, ο πολυχώρος που στεγάζει το ΚΑΠΗ (το πρωί) και φιλοξενούνται ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, προβολές ταινιών κ.ά. Στον 1ο & στον 2ο όροφο σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες θα πραγματοποιούνται τα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και σεμινάρια του ΔΟΠΠΑΤ και άλλων πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Ναυπλίεων.

Στο Υπόγειο θα διαμορφωθούν 250 θέσεις στάθμευσης

Στο Ισόγειο θα στεγαστούν τα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ. Ο Πολυχώρος που στεγάζει το ΚΑΠΗ (πρωί) θα αποτελέσει Πολυχώρο, που θα φιλοξενούνται ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, προβολές ταινιών κ.ά.

Στον 1ος όροφος θα διαμορφωθούν τρεις αίθουσες μουσικής (εξοπλισμένες με μουσικά όργανα, όπου θα φιλοξενούνται τα ατομικά μαθήματα πιάνου, αρμόνιου, κιθάρας, μουσικής προπαιδείας, παιδικής χορωδίας) καθώς και αίθουσα εικαστικών για τα μαθήματα ζωγραφικής, ελεύθερου σχεδίου, χειροτεχνίας.

Στον ίδιο όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα γυμναστικής για τα τμήματα παιδιών κι ενηλίκων που παρακολουθούν μαθήματα γυμναστικής, pilates κ.α. ενώ θα λειτουργεί το Βεστιάριο του τμήματος Θεάτρου

Στον 2ο όροφο θα δημιουργηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και αίθουσα χώρου/ Αίθουσα Θεάτρου, όπου θα γίνονται τα μαθήματα θεάτρου του τμήματος ενηλίκων του. Στην ίδια αίθουσα θα φιλοξενούνται σχετικές δράσεις συνεργαζόμενων ομάδων αλλά και του τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρότυπο Θεματικό Κέντρο στο Ναύπλιο (πρώην Τελωνείο)

Στον χώρο του πρώην Τελωνείου, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο θεματικό κέντρο που θα συνδυάζει και θα αναδεικνύει τόσο τους μύθους, την αρχαιολογία, την ιστορία, όσο και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του δήμου Ναυπλίεων. Θα έχει σκοπό να παρέχει εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εμπειρίες στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους μύθους και την ιστορία της περιοχής, αλλά και να ανακαλύψουν την πλούσια βιοποικιλότητα της φύσης και να εκτιμήσουν τη σημασία της διατήρησής της. Με τα θεματικά κέντρα ολόκληρες πόλεις αλλάζουν, καθώς αυτά αποτελούν, μείζονα μοχλό τουριστικής ανάπτυξης δεδομένου ότι λειτουργούν ως πόλος έλξης οικογενειών με παιδιά, δηλαδή του βασικού κορμού του τουρισμού. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης, φοιτητές, μαθητές και οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε τρισδιάστατες και διαδραστικές εικόνες και προβολές που σχετίζονται με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τρισδιάστατη περιήγηση των αρχαιολογικών χώρων σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector, όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης θα έχει την αίσθηση της παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων, αλλά και μέσω αφηγητή θα παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και την πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων. Με τη διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή (τραπέζι αφής) θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά, αλλά όχι μόνο, να μαθαίνουν για τους μύθους της αρχαίας λατρείας που υπήρχε στην περιοχή μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι – εφαρμογή αφής με διαμορφωμένα γραφικά και περιβάλλον πλοήγησης. Στη συνέχεια μέσω δύο εφαρμογών (κουίζ και παζλ) θα μπορούν οι επισκέπτες να αφομοιώσουν καλύτερα όσα τους παρουσιάστηκαν. Σε ειδικές προθήκες ολογραμματικής παρουσίασης θα εμφανίζονται αντίγραφα ευρημάτων.

Παράλληλα, επιμέρους επιμορφωτικές προβολές, σε οθόνες τοίχου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτα επαναλαμβανόμενα θεματικά ντοκιμαντέρ, τα οποία θα εμβαθύνουν την πληροφόρηση του επισκέπτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Πχ. τις διαδικασίες ανασκαφής των αρχαιολογικών χώρων, την αρχιτεκτονική σημασία των Μαλίων κ.λπ. Η διαδραστική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται με μία ψηφιακή προβολή σε κάθετη επιφάνεια που θα παρέχει τη δυνατότητα διάδρασης μέσω της αφής.

Σε μικρότερη κλίμακα αλλά με την ίδια σημασία θα γίνουν τα μικρότερα κέντρα σε Τίρυνθα, Δενδρά – Μιδέα και Ασίνη.

Ένταξη των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην UNESCO

Ένταξη καθ’ εξαίρεση των τριών Κάστρων του Ναυπλίου στον Διαρκή Κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Ένταξη των μυκηναϊκών ακροπόλεων της Ασίνης, της Μιδέας και του νεκροταφείου των Δενδρών αλλά και των μυκηναϊκών γεφυρών στον Διαρκή Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Ένταξη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε πρόγραμμα ΝATURA

Η ένταξη σε πρόγραμμα Natura της περιοχής του πρώην δήμου Τίρυνθας(από Άγιο Ανδριανό εως τις εκβολές του ποταμού και ανάδειξη της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή.

Ένταξη της λιμνοθάλασσας του Βιβαρίου σε πρόγραμμα Natura ως μια ιδιαίτερης φυσικού κάλους περιοχής αλλά και της περιοχής στο Νησί Δρεπάνου.

Αποκαταστάσεις Μνημείων στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα.

- Αποκατάσταση των τειχών της Ακροναυπλίας, συντήρηση αλλά και ανάδειξη των ξεχασμένων αρχαιοτήτων του κυριότερου κάστρου του Ναυπλίου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Δημιουργία ενός ψηφιακού κέντρου στο χώρο που τώρα υπάρχει το υπαίθριο θέατρο της Ακροναυπλίας.
- Συντήρηση και αποκατάσταση στην Παλαιά Μονή Ταλαντίου (δ.δ.Αραχναίου)
- Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Πύργου στο δ.δ. Κάντιας
- Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Πύργου στο δ.δ. Ιριών
- Συντήρηση και αποκατάσταση του Πύργου στο δ.δ. Αγίου Ανδριανού. (στ) Αποκατάσταση των τειχών στο ν.Ροβη (Τολό) και στο νησί Δρεπάνου
- Αποκαταστάσεις και συντηρήσεις νεότερων μνημειών αλλά και ιερών ναών στα δημοτικά διαμερίσματα.

Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ναυπλίου

Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης του Ναυπλίου και δη στο Ενετικό Κτήριο, θα δημιουργηθεί η έκθεση της Πινακοθήκης του Δήμου Ναυπλίου στα πρότυπα λειτουργιάς των Δημοτικών Πινακοθηκών σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Θρησκευτικές Αγιολογικές Πανηγύρεις του θέρους

Με αφορμή τις θρησκευτικές Αγιολογικές πανηγύρεις του θέρους, στα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας θα πραγματοποιούνται τιμητικές εκδηλώσεις.

Πολιτιστικές Διαδρομές για την ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού

Δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα και ένταξη του δήμου Ναυπλιέων στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης.