ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης, επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε:
«Το Ναύπλιο και οι περιοχές γύρω από αυτό, ο τόπος μας έχουν μακρά και σπουδαία ιστορία. Μέχρι σήμερα, η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν έχει αξιοποιηθεί, με αποτέλεσμα την έλλειψη σαφούς πολιτιστικής ταυτότητας, την μειωμένη και αποσπασματική προβολή και τελικώς την αδυναμία αξιοποίησης του πολιτιστικού προϊόντος, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Με σχέδιο και οργάνωση, με όραμα και μεθοδικότητα, στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, το Ναύπλιο, θα λάμψει, όπως πραγματικά του αξίζει, κάνοντας περήφανους όλους μας, κατοίκους, δημότες αλλά και επισκέπτες της περιοχής! Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τους άξονες προτεραιότητας μας στον τομέα του Πολιτισμού και οι άξονες αυτοί θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων και των δράσεων μας, όταν αναλάβουμε την Δημαρχία της πόλεως».
Ανάπλαση και αξιοποίηση των υπαίθριων Δημοτικών Θέατρων στο Πάρκο Κολοκοτρώνη και στην Ακροναυπλία.
Έκθεση Θεματικού Τουρισμού & Food Festival
Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου
Διεθνές Συμπόσιο Αρχιτεκτονικών Σχολών της Μεσογείου
Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής
Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών της Μεσογείου.
Δημιουργία Γραμμικού Πάρκου Πόλης
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ναυπλίου
Σκοπός είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ναυπλίου, ενός πολιτιστικού περιβάλλοντος ανοικτού σε όλους τους δημότες. Στο πλαίσιο της προαγωγής της τέχνης και του πολιτισμού, θα διοργανώνονται κάθε χρόνο επιμορφωτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων. Το πλήθος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους του Δ. Ναυπλιέων θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιοτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων και παρέχουμε τις ευκαιρίες για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους. Η ψυχαγωγία και η καλλιτεχνική εκπαίδευση των πολιτών αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον.
Στο ισόγειο του κτηρίου θα στεγάζονται τα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ, ο πολυχώρος που στεγάζει το ΚΑΠΗ (το πρωί) και φιλοξενούνται ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, προβολές ταινιών κ.ά. Στον 1ο & στον 2ο όροφο σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες θα πραγματοποιούνται τα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και σεμινάρια του ΔΟΠΠΑΤ και άλλων πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Ναυπλίεων.
Στο Υπόγειο θα διαμορφωθούν 250 θέσεις στάθμευσης
Στο Ισόγειο θα στεγαστούν τα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ. Ο Πολυχώρος που στεγάζει το ΚΑΠΗ (πρωί) θα αποτελέσει Πολυχώρο, που θα φιλοξενούνται ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, προβολές ταινιών κ.ά.
Στον 1ος όροφος θα διαμορφωθούν τρεις αίθουσες μουσικής (εξοπλισμένες με μουσικά όργανα, όπου θα φιλοξενούνται τα ατομικά μαθήματα πιάνου, αρμόνιου, κιθάρας, μουσικής προπαιδείας, παιδικής χορωδίας) καθώς και αίθουσα εικαστικών για τα μαθήματα ζωγραφικής, ελεύθερου σχεδίου, χειροτεχνίας.
Στον ίδιο όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα γυμναστικής για τα τμήματα παιδιών κι ενηλίκων που παρακολουθούν μαθήματα γυμναστικής, pilates κ.α. ενώ θα λειτουργεί το Βεστιάριο του τμήματος Θεάτρου
Στον 2ο όροφο θα δημιουργηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και αίθουσα χώρου/ Αίθουσα Θεάτρου, όπου θα γίνονται τα μαθήματα θεάτρου του τμήματος ενηλίκων του. Στην ίδια αίθουσα θα φιλοξενούνται σχετικές δράσεις συνεργαζόμενων ομάδων αλλά και του τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πρότυπο Θεματικό Κέντρο στο Ναύπλιο (πρώην Τελωνείο)
Στον χώρο του πρώην Τελωνείου, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο θεματικό κέντρο που θα συνδυάζει και θα αναδεικνύει τόσο τους μύθους, την αρχαιολογία, την ιστορία, όσο και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του δήμου Ναυπλίεων. Θα έχει σκοπό να παρέχει εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εμπειρίες στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους μύθους και την ιστορία της περιοχής, αλλά και να ανακαλύψουν την πλούσια βιοποικιλότητα της φύσης και να εκτιμήσουν τη σημασία της διατήρησής της. Με τα θεματικά κέντρα ολόκληρες πόλεις αλλάζουν, καθώς αυτά αποτελούν, μείζονα μοχλό τουριστικής ανάπτυξης δεδομένου ότι λειτουργούν ως πόλος έλξης οικογενειών με παιδιά, δηλαδή του βασικού κορμού του τουρισμού. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης, φοιτητές, μαθητές και οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε τρισδιάστατες και διαδραστικές εικόνες και προβολές που σχετίζονται με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής.
Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τρισδιάστατη περιήγηση των αρχαιολογικών χώρων σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector, όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης θα έχει την αίσθηση της παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων, αλλά και μέσω αφηγητή θα παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και την πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων. Με τη διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή (τραπέζι αφής) θα παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά, αλλά όχι μόνο, να μαθαίνουν για τους μύθους της αρχαίας λατρείας που υπήρχε στην περιοχή μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι – εφαρμογή αφής με διαμορφωμένα γραφικά και περιβάλλον πλοήγησης. Στη συνέχεια μέσω δύο εφαρμογών (κουίζ και παζλ) θα μπορούν οι επισκέπτες να αφομοιώσουν καλύτερα όσα τους παρουσιάστηκαν. Σε ειδικές προθήκες ολογραμματικής παρουσίασης θα εμφανίζονται αντίγραφα ευρημάτων.
Παράλληλα, επιμέρους επιμορφωτικές προβολές, σε οθόνες τοίχου θα παρουσιάζουν ολιγόλεπτα επαναλαμβανόμενα θεματικά ντοκιμαντέρ, τα οποία θα εμβαθύνουν την πληροφόρηση του επισκέπτη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Πχ. τις διαδικασίες ανασκαφής των αρχαιολογικών χώρων, την αρχιτεκτονική σημασία των Μαλίων κ.λπ. Η διαδραστική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται με μία ψηφιακή προβολή σε κάθετη επιφάνεια που θα παρέχει τη δυνατότητα διάδρασης μέσω της αφής.
Σε μικρότερη κλίμακα αλλά με την ίδια σημασία θα γίνουν τα μικρότερα κέντρα σε Τίρυνθα, Δενδρά – Μιδέα και Ασίνη.
Ένταξη των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην UNESCO
Ένταξη καθ’ εξαίρεση των τριών Κάστρων του Ναυπλίου στον Διαρκή Κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Ένταξη των μυκηναϊκών ακροπόλεων της Ασίνης, της Μιδέας και του νεκροταφείου των Δενδρών αλλά και των μυκηναϊκών γεφυρών στον Διαρκή Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Ένταξη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε πρόγραμμα ΝATURA
Η ένταξη σε πρόγραμμα Natura της περιοχής του πρώην δήμου Τίρυνθας(από Άγιο Ανδριανό εως τις εκβολές του ποταμού και ανάδειξη της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή.
Ένταξη της λιμνοθάλασσας του Βιβαρίου σε πρόγραμμα Natura ως μια ιδιαίτερης φυσικού κάλους περιοχής αλλά και της περιοχής στο Νησί Δρεπάνου.
Αποκαταστάσεις Μνημείων στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα.
- Αποκατάσταση των τειχών της Ακροναυπλίας, συντήρηση αλλά και ανάδειξη των ξεχασμένων αρχαιοτήτων του κυριότερου κάστρου του Ναυπλίου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Δημιουργία ενός ψηφιακού κέντρου στο χώρο που τώρα υπάρχει το υπαίθριο θέατρο της Ακροναυπλίας.
- Συντήρηση και αποκατάσταση στην Παλαιά Μονή Ταλαντίου (δ.δ.Αραχναίου)
- Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Πύργου στο δ.δ. Κάντιας
- Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Πύργου στο δ.δ. Ιριών
- Συντήρηση και αποκατάσταση του Πύργου στο δ.δ. Αγίου Ανδριανού. (στ) Αποκατάσταση των τειχών στο ν.Ροβη (Τολό) και στο νησί Δρεπάνου
- Αποκαταστάσεις και συντηρήσεις νεότερων μνημειών αλλά και ιερών ναών στα δημοτικά διαμερίσματα.